In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Predloženi zaključci sa sastanka predstavnika SPCG i Ministarstva prosvjete CG

 

1.   O najavljenom smanjenju zarada u vidu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, nije postignuta saglasnost;

2.     Da se formira zajednička komisija od predstavnika Ministarstva i Sindikata prosvjete koja će izvršiti kontrolni pregled u školama u kojima su prethodno utvrđene nepravilnosti, a da se isti nastavi u ustanovama koje do sada nisu obuhvaćene kontrolnim pregledom. Ukoliko se kontrolnim pregledom utvrde nepravilnosti, protiv odgovornih lica preduzeti mjere u skladu sa zakonom.

3.    Formirati paritetne komisije u obrazovno-vaspitnim ustanovama u skladu sa Sporazumom o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore, potpisanog 21.decembra 2012. godine, između Vlade Crne Gore i Unije poslodavaca.

 4.   Ministarstvo će preduzeti mjere, kako bi se stvorili formalni uslovi za preraspodjelu sredstava koje škole ostvaruju kao izvorne prihode od naknada za polaganje vanrednih ispita, tako da  najmanje 50 % sredstava ostaje ustanovi za unapređivanje obrazovno-vaspitnog procesa.

5.      Radi poboljšanja standarda prosvjetnih radnika, a povodom najavljenog smanjivanja zarada, neophodno je obezbijediti dodatna sredstva aktiviranjem svih unutrašnjih rezervi u sistemu obrazovanja, koja će se usmjeriti za stambeni fond, isplatu jubilarnih nagrada, naknada za dio prevoza, novčane pomoći  i sl, u skladu sa propisima.

6.     Zadužuje se Ministarstvo prosvjete da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, sve zahtjeve po osnovu tehnološkog viška i za sporazumni prekid radnog odnosa realizuje do kraja I kvartala.

7.      Nakon izmjena i dopuna zakona iz oblasti obrazovanja škole su dužne da do početka školske godine donesu nove pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na koje će Ministarstvo prosvjete u toku septembra dati saglasnost.

8.     Škola može Shodno Zakonu o radu raspisati konkurs za novo zapošljavanje nastavnika, ukoliko ne postoji mogućnost da se sporazumno preuzme nastavnik iz druge ustanove sa liste zaposlenih i ako ima sistematizovano i odobreno radno mjesto. Zapošljavanje nastavnika obavljaće se u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast.

9.  Da u izradi svih zakona, pravilnika i normativa u radnim grupama budu predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore;

10. Da se u roku od 15 dana napravi sporazum o primjeni ovih zaključaka.

 

 

Galerija

Pravni savjeti

image

1548364
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
1449
1014
3581
1537613
18057
36353
1548364

Vaša IP: 62.4.32.245
Serversko vrijeme: 2022-01-19 14:45:20

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.