In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Zaključci sa sastanka rukovodstva SPCG-a i ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića

Rukovodstvo Sindikata prosvjete Crne Gore u proširenom sastavu sa predsjednicima Opštinskih odbora SPCG-a održalo je u petak, 13.09.2013. sastanak sa ministrom prosvjete Slavoljubom Stijepovićem. Sastanak je bio posvećen početku nove školske godine i problemima i nepravilnostima iz domena zapošljavanja. Predsjednici OO su ministru prosvjete prezentovali pojave i primjere nepravilnog i nezakonitog postupanja pojedinih direktora škola u vezi zapošljavanja na određeno i neodređeno vrijeme, kao i dodjeljivanja nepotpunih normi i sličnih postupaka.

Na ovom sastanku zajednički je zaključeno da je prethodni sastanak rukovodstva SPCG-a, održan 04.09.2013., kao i zaključci koji su tada postignuti, dobra osnova za poboljšanje radno-pravnog statusa svih zaposlenih u prosvjeti. Na ovom sastanku potvrđeni su sledeći 

ZAKLJUČCI:

 1. Sve vaspitno-obrazovne institucije dužne su do 20.09. ove godine sprovesti odredbe i ispoštovati svoje obaveze iz dopisa Ministarstva prosvjete broj 01-4491 od 05.09.2013. godine. Vaspitno-obrazovne ustanove su dužne da urade i dostave na saglasnost Ministarstvu prosvjete CG svoje  akte o sistematizaciji radnih mjesta. Dogovoreno je da nakon toga vaspitno-obrazovne institucije raspišu konkurs za slobodna radna mjesta na neodređeno vrijeme. Zaposleni, koji shodno Zakonu o radu, imaju najmanje 2 godine radnog staža bez prekida na tom radnom mjestu (prekid od 60 dana se ne računa) mogu biti prevedeni u radni odnos na neodređeno vrijeme. Takođe se obavezuju vaspitno-obrazovne ustanove da u skladu sa članom 101a Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju vrše dopunu časova onim kolegama koji nemaju punu normu časova iz njihove ustanove ili pripadajuće ili susjedne opštine.

2. Komisija koja vrši kontrolu vaspitno-obrazovnih institucija, a čine je predstavnici Ministarstva prosvjete i SPCG-a, nastaviće rad od oktobra mjeseca, kako bi izvršila uvid u realizaciju ovih obaveza i drugih radnji koje su škole dužne obaviti u skladu sa zakonskim propisima. 

3. Paritetne komisije u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima do sada nisu formirane treba odmah formirati. Paritetne komisije  moraju da rade shodno odredbama Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore i da aktivno rade.

4. Na sastanku je zaključeno da je došlo do određenog broja zloupotreba u zapošljavanju od strane direktora vaspitno-obrazovnih institucija, koji su samovoljno ili uz navodnu ,,saglasnost ministra Stijepovića“ nezakonito preveli određeni broj zaposlenih u stalni radni odnos. Konstatovano je da direktori nisu ispoštovali zakonske odredbe i obaveze iz dopisa Ministarstva. Svi takvi slučajevi nezakonitog prevođenja zaposlenih u stalni radni odnos biće poništeni i raspisani novi konkursi u skladu sa zakonima i dopisom Ministarstva. 

Sindikat prosvjete CG ne želi selekciju ni po kojem osnovu da bi zaposleni ostvarili svoja prava, bez obzira kojem sindikatu pripadaju. SPCG će uvijek i podjednako zastupati i stati iza svakog kolege u cilju ostvarivanja onoga što mu zakon dozvoljava. Stoga, SPCG traži od ministra da ovo pravo ostvare svi koji za to imaju zakonski osnov bez sprovođenja diskriminacije. 

5. Rukovodstvo SPCG-a je još jednom izrazilo duboko nezadovoljstvo radom i načinom nadzora glavnog prosvjetnog inspektora Anđića. SPCG je upoznat da je inspektor Anđić u  pojedinim vaspitno-obrazovnim institucijama naredbom naložio radnje koje nisu u njegovoj nadležnosti, kao što su raspoređivanje zaposlenih po školama i njegovo lično i institucionalno ograđivanje od nezakonitih radnji pojedinih direktora.  

SPCG traži od Ministarstva prosvjete da hitno preispita rad glavnog inspektora Anđića i prosvjetne  inspekcije.

Galerija

Pravni savjeti

image

1548364
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
1449
1014
3581
1537613
18057
36353
1548364

Vaša IP: 62.4.32.245
Serversko vrijeme: 2022-01-19 14:45:20

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.