Saopštenje SPCG-a povodom pregovora o povećanju zarada zaposlenih u prosvjeti Crne Gore

Sindikat prosvjete Crne Gore sa velikim nezadovoljstvom konstatuje  da su prekinuti pregovori sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete za povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti Crne Gore.

Sindikat prosvjete Crne Gore  je otpočeo pregovore sa predstavnicima Vlade o povećanju zarada u junu mjesecu sa uvjerenjem da je socijalni dijalog u Crnoj Gori poslednjih godina dostigao zavidan nivo, što podrazumijeva međusobno uvažavanje socijalnih partnera.

Sindikat prosvjete Crne Gore je zahtjev za povećanje zarada bazirao na činjenici da u poslednjih sedam godina nije bilo povećanja, a da su troškovi života višestruko povećani (cijene hrane, energenata, uvedeni su novi porezi, povećan PDV). Na pregovore i ozbiljan socijalni dijalog Vladu obavezuje i Sporazum potpisan u decembru 2011. godine ( između Vlade i reprezentativnih sindikata ) koji predviđa pregovore o povećanju zarada  ukoliko BDP Crne Gore zabilježi rast od preko 3,5%,  što Zavod za statistiku Crne Gore decidirano potvrđuje.

Posebno nas iznenađuje i iritira činjenica da su pregovori prekinuti nakon nekoliko održanih sastanaka sa resornim ministarstvima,  poslije kojih je uslijedio čvrst dogovor i obećanje ministra Žugića da će se pregovori nastaviti između Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete i SPCG-a, i da će se zajedničkim radom naći rješenje za izvjesno povećanje zarada.

Vaša IP: 54.80.252.84
Serversko vrijeme: 2022-01-19 15:00:45