In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Informacija sa sastanka predstavnika Sindikata prosvjete Crne Gore sa predstavnicama Svjetske banke

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore sa saradnicima je dana 15.06.2016.godine, na inicijativu Svjetske banke, obavio razgovor sa predstavnicama, gđom Svetlanom Proskurovskom (viši stručni saradnik za javni sektor) i gđom Danijelom Vukajlović-Grba (konsultant). Tema sastanka je bila interesovanje Vlade Crne Gore za pregledom javnih finansija na temu zakona o zaradama u javnom sektoru i zaposlenosti u oblasti obrazovanja.

U dužem i otvorenom razgovoru predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore izrazili su viđenje u vezi zaposlenosti u javnom sektoru sa akcentom na oblast obrazovanja. Konstatovano je da je zaposlenost, usljed gašenja velikih privrednih subjekata u privatnom sektoru usvlovilo visok nivo zapošljavanja u javnom sektoru, što utiče na održivost javnih finansija. U oblasti obrazovanja su takođe prisutni navedeni problemi i u tom cilju je naglašeno da su učinjeni određeni koraci u cilju reforme mreže vaspitno obrazovnih ustanova i smanjenja broja zaposlenih kroz rad zajedničkih komisija Sindikata prosvjete Crne Gore i resornog ministarstva.

Navedeni su slučajevi zapošljavanja suprotno pravilima utvrđenim Pravilnikom o normativima i standardima i aktima o sistematizaciji vaspitno obrazovnih ustanova.U tom smislu, sindikat i resorno ministarstvo sarađuju kroz rad paritetnih komisija sa ciljem da se zapošljavanje u vaspitno obrazovnim ustanovama uvede u zakonske okvire.

Predsjednik je obavijestio predstavnice Svjetske banke da je u oblasti obrazovanja trenutno zaposleno oko 12960 koleginica i kolega, od čega je ukupna zastupljenost žena oko 70%. Takođe je naveden problem i podatak da je na nivou Crne Gore nezaposleno 11000 mladih visokoškolaca svih profila.

Na sastanku je bilo riječi i o problemima u vezi primjene zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji je po mišljenju Sindikata prosvjete Crne Gore nepravedan.

Navedeno je da nije ispoštovan osnovni princip koji je naglašen u zakonu a to je ujednačenost i pravičnost zarada svih zaposlenih u javnom sektoru. Iznesen je podatak da su zarade za oko 900 funkcionera nesrazmjerno uvećane u odnosu na ostalih 50.000 zaposlenih koji su obuhvaćeni navedenim zakonom.

   

Objašnjeno je da se koeficijenti za uvećanje zarada zaposlenih u obrazovanju određuju kolektivnim ugovorom i da isti nijesu usaglašeni sa rješenjima iz zakona o zaradama iz razloga što Zakonom o budžetu za 2016 godinu nije ostavljena mogućnost za uvećanje zarada u obrazovanju na nivou koji je predviđen Zakonom o zaradama za zaposlene sa istim nivoom obrazovanja.

Predstavnici Sindikata prosvjete su izrazili nezadovoljstvo iznosom izdvajanja sredstava za oblast obrazovanja a koje iznosi 4,4 % BDP, što je znatno manje u odnosu na standarde u Evropi.

Predočen je i najnoviji podatak da u Budžetu Crne Gore za 2016.godinu nedostaje oko 6,8 miliona evra za zarade zaposlenih u prosvjeti što nije optimistično za dalje funkcionisanje obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

 

Galerija

Pravni savjeti

image

524484
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
267
309
1144
520836
7909
15340
524484

Vaša IP: 54.226.25.74
Serversko vrijeme: 2019-01-22 07:21:34

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.