Proglas SPCG-a povodom 5. oktobra - Svjetskog dana nastavnika

Sindikat prosvjete Crne Gore čestita svim koleginicama i kolegama u Crnoj Gori 5. oktobar Svjetski dan nastavnika. Naš praznik slavimo sa još 30 miliona kolega širom svijeta, svjesni činjenice da samo obrazovanje može dovesti do napretka koji će Crnu Goru i čitav svijet učini boljim mjestom za život.

SPCG i prosvjetni radnici ovogodišnji praznik obilježavaju uoči parlametarnih izbora. Kao po pravilu, svima su puna usta obećanja i navodne brige za status prosvjetnih radnika. SPCG po ko zna koji put upozorava i podsjeća sve društvene činioce u Crnoj Gori da je naš položaj u društvu potcijenjen i da profesija prosvjetnog radnika u Crnoj Gori nije vrednovana prema značaju koji joj pripada. Plate prosvjetnih radnika su ispod državnog prosjeka, i gotovo dvije prosječne zarade u prosvjeti su potrebne za jedan iznos potrošačke korpe. Takođe, uslovi u kojima rade i odnos društvene zajednice prema prosvjetnim radnicima nije na nivou značaja profesije kojoj pripadamo. Sve ovo u konačnom dovodi do pada kvaliteta obrazovanja za koji su prosvjetni radnici najmanje odgovorni.

Sindikat prosvjete Crne Gore nastavlja svoje aktivnosti u cilju ostvarivanja kvalitetnog obrazovanja, ekonomskog prosperiteta prosvjetnih radnika i pravednog društva. Sve aktivnosti ne bi bile uspješne bez podrške naših kolega prosvjetnih radnika. Sindikat prosvjete Crne Gore je odgovoran prema svom članstvu i u narednom periodu će nastaviti da vodi borbu za vraćanje dostojanstva časne profesije prosvjetnog radnika.

11977

Vaša IP: 79.143.100.252