Održan sastanak sa predstavnicom Svjetske banke 11.05.2017.

Predstavnici Sindikata prosvjete CG održali su 11.05.2017. godine sastanak sa predstavnicom Svjetske banke u Crnoj Gori, Svetlanom Proskurovskom, Višim specijalistom za javni sektor u Svjetskoj banci. Teme sastanka bile su stanje u javnom sektoru, izmjene seta Zakona iz oblasti obrazovanja i kako izmjene utiču na zaposlene u obrazovanju i njihove zarade.
Predstavnicu Svjetske banke interesovalo je mišljenje Sindikata o mogućnosti razdvajanja Opšteg kolektivnog ugovora na dva, jednog za javni sektor a drugog za privredu. Predsjednik Pavićević ukazao je na mogućnost odvajanja zbog različite strukture poslodavaca , Vlade i stranih investitora. Između ostalog, naglasio je da će Sindikat težiti zadržavanju Opšteg kolektivnog ugovora, uprkos težnjama da se isti ukine i sva prava i obaveze zaposlenih u Crnoj Gori regulišu Zakonom o radu, jer bi ukidanjem Opšteg kolektivnog ugovora bila obesmišljena uloga sindikata, pregovora i socijalnog dijaloga.
Takođe je bilo riječi i o Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Sindikat nije bio zadovoljan donošenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, jer nije prepoznao zaposlene u obrazovanju. Takođe, Sindikat je bio protiv umanjenja zarada od 1% u istom Zakonu i za zadržavanje odredbe o minulom radu. Predsjednik Pavićević naveo je da su zarade zaposlenih u obrazovanju regulisane Granskim kolektivnim ugovorom i da su ispod nivoa u odnosu na prosječnu zaradu na državnom nivou.
Kad je riječ o izmjenama i dopunama seta Zakona iz oblasti obrazovanja, Sindikat se zalaže za depolitizaciju i decentralizaciju koja se posebno odnosi na izbor organa rukovođenja u vaspitno obrazovnim ustanovama, konkretno direktora i školskih odbora, kako bi se stalo na kraj zapošljavanju po političkoj i partijskoj osnovi.
Sindikat se zalaže za veća izdvajanja u budžetu za obrazovanje, jer smatra da sadašnjih 4.1% nije dovoljan iznos za strukturalne reforme u obrazovanju.
Predstavnica Svjetske banke dala je podršku Sindikatu da istraje u zahtjevima koji se tiču izmjena i dopuna Zakona iz oblasti obrazovanja u korist zaposlenih i i obrazovnog sistema na kojem počiva svako demokratsko društvo.

Vaša IP: 54.198.108.19
Serversko vrijeme: 2017-11-20 20:56:07