In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Održan sastanak sa predstavnicom Svjetske banke 11.05.2017.

Predstavnici Sindikata prosvjete CG održali su 11.05.2017. godine sastanak sa predstavnicom Svjetske banke u Crnoj Gori, Svetlanom Proskurovskom, Višim specijalistom za javni sektor u Svjetskoj banci. Teme sastanka bile su stanje u javnom sektoru, izmjene seta Zakona iz oblasti obrazovanja i kako izmjene utiču na zaposlene u obrazovanju i njihove zarade.
Predstavnicu Svjetske banke interesovalo je mišljenje Sindikata o mogućnosti razdvajanja Opšteg kolektivnog ugovora na dva, jednog za javni sektor a drugog za privredu. Predsjednik Pavićević ukazao je na mogućnost odvajanja zbog različite strukture poslodavaca , Vlade i stranih investitora. Između ostalog, naglasio je da će Sindikat težiti zadržavanju Opšteg kolektivnog ugovora, uprkos težnjama da se isti ukine i sva prava i obaveze zaposlenih u Crnoj Gori regulišu Zakonom o radu, jer bi ukidanjem Opšteg kolektivnog ugovora bila obesmišljena uloga sindikata, pregovora i socijalnog dijaloga.
Takođe je bilo riječi i o Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Sindikat nije bio zadovoljan donošenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, jer nije prepoznao zaposlene u obrazovanju. Takođe, Sindikat je bio protiv umanjenja zarada od 1% u istom Zakonu i za zadržavanje odredbe o minulom radu. Predsjednik Pavićević naveo je da su zarade zaposlenih u obrazovanju regulisane Granskim kolektivnim ugovorom i da su ispod nivoa u odnosu na prosječnu zaradu na državnom nivou.
Kad je riječ o izmjenama i dopunama seta Zakona iz oblasti obrazovanja, Sindikat se zalaže za depolitizaciju i decentralizaciju koja se posebno odnosi na izbor organa rukovođenja u vaspitno obrazovnim ustanovama, konkretno direktora i školskih odbora, kako bi se stalo na kraj zapošljavanju po političkoj i partijskoj osnovi.
Sindikat se zalaže za veća izdvajanja u budžetu za obrazovanje, jer smatra da sadašnjih 4.1% nije dovoljan iznos za strukturalne reforme u obrazovanju.
Predstavnica Svjetske banke dala je podršku Sindikatu da istraje u zahtjevima koji se tiču izmjena i dopuna Zakona iz oblasti obrazovanja u korist zaposlenih i i obrazovnog sistema na kojem počiva svako demokratsko društvo.

Galerija

Pravni savjeti

image

360220
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
348
242
590
356319
8915
13776
360220

Vaša IP: 54.198.108.19
Serversko vrijeme: 2017-11-20 20:56:07

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.