In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Održan sastanak predstavnika Sindikata prosvjete CG i Ministarstva prosvjete CG 11.05.2017.

U okviru intenzivnih aktivnosti na izmjenama i dopunama seta Zakona iz oblasti obrazovanja, koje Sindikat prosvjete kao socijalni partner preduzima, u četvrtak, 11. maja 2017. godine, održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete. Sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, na čelu s predsjednikom Pavićevićem i ministrom Šehovićem.
Sindikat prosvjete je još jednom izložio svoje primjedbe na način donošenja zakona i pojedina zakonska rešenja u nacrtima seta zakona. Smatramo da je dat veoma kratak rok, imajući u vidu da je plan da se zakoni primjenjuju od 1. septembra, odnosno od naredne školske godine. Po mišljenju SPCG-a, trebalo je prije ulaska u proces izmjena i dopuna zakona, pristupiti analizi i uključivanju stručne javnosti što bi ujedno zakone učinilo primjenjivijim i prihvatljivijim.
Ministar i predstavnici Ministarstva prosvjete upoznati su sa primjedbama na izmjene i dopune seta Zakona koje su uputili zaposleni, a tiču se nastavnih planova i programa, kao i umanjenja norme zaposlenima. Postoji opravdani strah kod Sindikata i kolega u učionicama da će određeni broj njih ostati bez norme i samim tim biće proglašeni tehnološkim viškom.
Ključni zahtjev Sindikata prosvjete za stvaranje kvalitetnijeg obrazovnog sistema je decentralizacija i depolitizacija, posebno organa rukovođenja u vaspitno obrazovnim ustanovama, odnosno načina izbora direktora i sastav i strukture školskih odbora. To bi podrazumijevalo da školski odbori biraju direktore, a da na takvu odluku saglasnost daje resorni ministar. Što se tiče školskih odbora, njihov sastav bi paritetno činili zaposleni, predstavnici Ministarstva i predstavnici roditelja.
Tema sastanka bila je i reforma srednjeg obrazovanja, konkretno nastavni planovi i programi. Iako je akcenat reforme stavljen na stručno obrazovanje, nastavni planovi i programi nijesu još uvijek predloženi od strane Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje, a samim tim nije ih usvojio Nacionalni savjet za obrazovanje.
Na sastanku je ministar Šehović ponovio tvrdnju da neće biti značajnih problema u vezi sa primjenom ovih zakona, tj. može biti minimalnih poteškoća vezanih za normu i dopune časova kolegama u osnovnim školama, koje se mogu riješiti unutrašnjom preraspodjelom u okviru sistema.
Dogovoreno je da nakon završetka javne rasprave o setu zakona i analize dostavljenih predloga za izmjene i dopune, radne grupe ponovo održe sastanke na kojima bi pokušali da sve predloge i sugestije iz javne rasprave formalizuju. Nakon rada radnih grupa predstavnici Ministarstva prosvjete i SPCG-a kao socijalni partneri će se sastati još jednom kako bi razmotrili predlog nacrta izmjena i dopuna seta zakona prije nego što budu upućeni Vladi i Skupštini na usvajanje.

Galerija

Pravni savjeti

image

360220
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
348
242
590
356319
8915
13776
360220

Vaša IP: 54.198.108.19
Serversko vrijeme: 2017-11-20 20:56:07

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.