Reagovanje

POVODOM FIZIČKOG NAPADA NA PROFESORA SOCIOLOGIJE

U GIMNAZIJI „ 25 MAJ „ TUZI OD STRANE RODITELJA UČENIKA

Sindikat prosvjete Crne Gore  najoštrije osuđuje i šalje ozbiljno upozorenje da je sramni čin fizičkog napada na radnom mjestu na našeg kolegu, kap koja je prelila čašu u degradaciji časne profesije prosvjetnog radnika. Ovo nije prvi put da neko sa ulice uđe u učionicu i nasrne na čast i dostojanstvo prosvjetnog radnika , javne ustanove i profesije uopšte.

Sindikat prosvjete Crne Gore godinama  upozorava javnost i kreatore  vaspitno obrazovnog sistema u državi  da se, iz reforme u reformu , u kontinuitetu donošenja zakona ( na koje nijesmo mogli bitnije uticati ) pod izgovorom  usvajanja navodno međunarodnih standarda , zaštite učeničkih i rodteljskih prava vrši konstantno degradiranje naše profesije. Javnost ne bi trebalo da čude ovakve scene iz naših škola koje smo gledali  u lošim američkim filmovima. Nemile scene će se ponavljati,, ako se hitno ne preduzmu mjere na unapređenju položoja prosvjetnog radnika u društvu.

Ovakvim reformisanjem obrazovnog  sistema kojim  se do apsurda široko tumače prava  učenika  i prava roditelja , prosvjetni radnici su dovedeni u nedopustivo ponižavajući  položaj .

Sindikat prosvjete Crne Gore doživljava ovaj skandalozni događaj kao  šamar upućen svim prosvjetnim radnicima ,  preko kojeg se ne smije olako proći.

Zahtijevamo da nadležni organi , a posebno resorno Ministarstvo, preduzme sve mjere i razmtri mogućnost izmjene zakona kojima bi se spriječila dalja degradacija ugleda prosvjetnih radnika.

Ukoliko nadležni što hitnije ne preduzmu odgovarajuće mjere, Sindikat prosvjete Crne Gore sa svojim članstvom će biti prinuđen da „samoorganizovano“ odbrani fizički i profesionalni integritet prosvjetnih radnika.

Predsjednik

Zvonko Pavićević