In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Projekat "Otvorena škola-kulturna zona

 

open skola

U JU OŠ „Jugoslavija“ u Baru , JU OŠ „Pavle Rovinski“ Podgorica i JU OŠ „Olga Golović“u Nikšiću Sindikat prosvjete Crne Gore je od početka drugog polugodišta započeo projekat pod nazivom „Otvorena škola – kulturna zona“ koji je odobren i dijelom finansiran od Ministarstva finansija .


Tema projekta je je vršnjačko nasilje koje sve više pogađa učeničku osnovnoškolsku populaciju. Takođe se ovim projektom želi ukazati na sve učestalije probleme u međuučeničkoj komunikaciji koji imaju različitu pozadinu . Projektom se nastoji jednim oblikom neformalnog vaspitanja i obrazovanja i na način koji nije uobičajen u našem školskom sistemu doći do rezultata u vaspitnom dijelu našeg školskog sistema . Projekat je fokusiran na dvosmjernoj komunikaciji učenika mentora koji su primjerni u učenju i vladanju i imaju pozitivan uticaj u školskoj populaciji i učenika štićenika koji imaju izrečene vaspitne mjere . Pod pokroviteljstvom nastavnika mentora koji su koordinatori u školama kroz ovaj projekat želi se pokazati da je moguće da učenici tutori kroz svoj autoritet , različite vannastavne aktivnosti i kroz razgovor zadobiju povjerenje štićenika i ličnim primjerom ponude drugačiji model ponašanja. Projektom se pokušama stvoriti ambijent u kojem se svi učesnici obrazovnog sistema međusobno uvažavaju bez obzira na razlike koje eventualno postoje , a da vremenom učenici sa vaspitnim mjerama počnu sami izgrađivati društveno prihvatljivi model svog ponašanja .
Učenici iz JU OŠ „Jugoslavija“ koji su odabrani do sada su u okviru projekta održali niz aktivnosti : posjetili su Dvorac Kralja Nikole u Baru , upoznali su se istorijskim značajem muzeja i sa eksponatima u njemu . Sa nastavnicima i svojom profesoricom likovne kulture Danijelom Drobnjak posjetili njenu izložbu likovnih radova u Galeriji Ivo Leković u Baru. Učenici koji učestvuju u projektu su učestvovali na jednodnevnom izletu do Turčina u zaleđu Starog Bara u organizaciji izviđačke sekcije OŠ Jugoslavija sa članovima Izviđačkog Odreda Jadran iz Bara .
Na predlog učenika učesnika projekta dogovoreno da dio novca koji je planiran u svrhu poklona koji su predviđeni za učesnike projekta preusmjere na dvije humanitarne aktivnosti .
Prva aktivnost je plaćanje užine u školkoj kuhinji za učenike RAE populacije koji pohađaju V razred OŠ “Jugoslavija” koji su u izuzetno teškom materijalnom stanju .
Druga aktivnost je obilazak i kupovina neophodnih životnih potrepština porodici Đukić koja je u teškoj materijalnoj situaciji a čija djeca pohađaju nastavu u JU OŠ „Jugoslavija“ po inkluzivnom programu .
Do kraja maja je planirana finalizacija projekta kroz različite volonterske aktivnosti u društvenoj sredini , zajedničkim odlaskom na predstave u CNP i Cineplex i dvodnevnim kampovanjem gdje će učesnici pripremati hranu i organizaciju života u takvoj situaciji –saopšteno je iz Stručne služba SP Bar.

 

 

Galerija

Pravni savjeti

image

1548211
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
1296
1014
3428
1537613
17904
36353
1548211

Vaša IP: 185.191.171.15
Serversko vrijeme: 2022-01-19 13:10:53

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.