Sa press konferencije održane 22.03.2018.

Zaključci realizovanih aktivnosti

Učesnici: učenici  i nastavnici osnovnih škola  „ Jugoslavija“-Bar, „Pavle Rovinski“-Podgorica i „Olga Golović“-Nikšić

Septembar 2017-Jun 2018

( Projekat implementira Sindikat prosvjeteCrne Gore od sredstava dobijenih na konkursu Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija )

Sindikat prosvjete Crne Gore prepoznao je problem vršnjačkog nasilja među osnovno - školskom populacijom kao dio šireg društvenog problema koji se tiče i porodica naših učenika i svih segmenata društva, čiji je škola samo jedan dio.

Nasilje koje su naši učenici ispoljavali prema svojim drugovima i drugaricama i prema svojim nastavnicima , u ranijem periodu je bilo  samo kroz incidentne situacije. Zanemarivanjem vaspitne uloge škole, usljed donošenja  raznih reformskih rješenja, česti slučajevi ispoljavanje nasilja i nevaspitanja učenika  mogu da postanu opasna  društvena pojava .

Ovakvo izražavanje nasilja u školama direktno utiče na vaspitno obrazovni rad zaposlenih  u prosvjeti, konkretno u školi, tj. dovodi do otežanog rada sa učenicima i u konačnom dovodi do narušavanja društvenog položaja zaposlenih u prosvjeti . Sindikat prosvjete je interesna organizacija čiji je zadatak zaštita i promocija društvenog položaja zaposlenih u prosvjeti . imajući sve ovo u vidu mi , kao odgovoran partner,  želimo kroz ovaj projekat da ponudimo Ministarstvu prosvjete određene načine prevencije i otklanjanja uzroka mogućih uzroka nasilja među učenicima.

Okvirni dio ovog projekta su i istraživanja koje su naši timovi sproveli sa učenicima osmog i devetog razreda u ove tri škole.

GENERALNI ZAKLJUČCI ISTRAŽIVANJA I DOSADAŠNJEG RADA TIMOVA PROJEKTA

·         Učenici završnih razreda sa izrečenime vaspitnim mjerama ne doživljavaju školu kao prijateljsko okruženje

·         Učenici završnih razreda sa izrečenim vaspitnim mjerama ne pronalaze uzore među svojim nastavnicima i među članovima uže prodice.

·         Uočen je povećan trend izricanja vaspitnih mjera učenicima petog i šestog razreda. Ovo posebno zabrinjava jer do sada to nije bilo uočljivo.

·         Uočen je trend sve većeg međusobnog otuđivanja učenika u odjeljenju . Dva najčešća osnova: prvi je socijalna pripadnost, loš uspjeh i izrečene vaspitne mjere, a sa druge strane izolacija i psihičko nasilje nad učenicima sa odličnim uspjehom. Možemo govoriti o počecima sindroma „ razbijenog odjeljenja“ bez unutrašnje vršnjačke strukture.

·         Uočen je trend povećanja izricanja  vaspitnih mjera učenicima koji dolaze iz imućnijih porodica

·         Skraćivanje nedjeljne norme časova učenicima završnih razreda pokazalo se kao loše rješenje jer su učenici više izloženi spoljnim uticajima van škole , jer porodica ne može kvalitetno  apsorbovati njihovo slobodno vrijeme. Naprotiv učenici su prepušteni sami sebi.

Na osnovu istraživanja i procjene stručnih timova iz ove tri škole, pristupilo se radu u otvorenim parovima sa odabranim učenicima koji imaju izrečene vaspitne mjere i učenicima koji su doživjeli neku vrstu psihofizičkog maltretiranja , a i jedni i drugi potiču iz istog učeničkog okruženja. Timovi nastavnika i pedagoško -psihološke službe imali su zadatak da osmisle najbolje modele zajedničkog druženja parova ili grupe , u cilju međusobnog upoznavanja i socijalizacije učenika. Aktivnosti se izvode van škole i posle nastave.

Nakon sprovedenih aktivnosti u prvoj polovini projekta možemo dati sljedeće javne preporuke Ministarstvu prosvjete , Zavodu za školstvo , široj društvenoj zajednici i zaposlenima u prosvjeti:

A.     Za učenike koji imaju izrečene vaspitne mjere zbog nediscipline na časovima organizovati van-školske  aktivnosti sa  nastavnicima na čijim časovima su zabilježena devijantna ponašanja . Aktivnosti moraju biti vezane za predmet koji nastavnici podučavaju . Svrha je da se učenici izmjeste iz sredine gdje su neuspješni i da pokažu inicijativu prema predmetu i nastavniku.

B.      U vaspitno-obrazovnim ustanovama organizovati što više van školskih aktivnosti čiji će nosioci biti učenici sa izrečenim vaspitnim mjerama čiji je cilj pomoć drugovima iz odjeljenja i iz okruženja škole. Aktivnosti poput prikupljanja novčanih  i drugih sredstava , pomoć pri kupovini ljekova i namirnica starim i nemoćnim , popravke oštećenog školskog inventara, posjeta kulturnim i sportskim priredbama itd.

C.      Organizovati zajednička druženja u kontrolisanom okruženju,  učenika koji su ispoljili nasilje i učenika prema kojima je ispoljeno nasilje. Cilj je međusobno upoznavanje učenika , jer se došlo do zaključka da najčešće nasilje učenici ispoljavaju zbog straha i nepoznavanja interesovanja i osobina svojih drugova.

D.     Sve ove aktivnosti započeti sa učenicima petog i šestog razreda,zbog uočenog trenda povećanja izricanja vaspitnih mjera.

E.      Organizovati za roditelje učenika kojima su izrečene vaspitne mjere , manifestacije „otvorenih vrata“ u školama . U okviru ovih aktivnosti roditeljima bi nastavnici prenosili sve informacije o učenicima i njihovom ponašanju . Cilj je stvoriti prijateljsko okruženje i interakciju roditelja,  nastavnika i učenika.

Sindikat prosvjete Crne Gore će u završnoj fazi ovog projekta ponuditi Ministarstvu prosvjete i Zavodu za školstvo konačne rezultate , i svoja istraživanja.

Ostajemo i dalje otvoreni za saradnju sa nadležnim institucijama i u upravama vaspitno obrazovnih ustanova , a sve u korist učenika i nastavnika u Crnoj Gori.

U ime tima Projekta „OTVORENA ŠKOLA-KULTURNA ZONA“

SLOBODAN SAVOVIĆ

Vaša IP: 54.162.121.80