Sindikat prosvjete na seminaru ETUI-ETUCE

U organizaciji Instituta za obrazovanje Evropske  organizacije sindikata ETUI i ETUCE u Lisabonu je od 25.- 27. aprila održan seminar o ulazi digitalizacije u inkluzivnom obrazovanju  i izazovima sa kojima su suočeni nastavnici i sindikati obrazovanja.

Tokom panel diskusija, pored trtidesetak izlagača iz više svjetskih institucija koje se bave ovim pitanjem, fakultetskih profesora sa Univerziteta u Portugalu, aktivno učešće u radu uzeo je Nikolaj Knežević, potpredsjednik SPCG.Suzan Floken, direktor ETUCE,  iskazala je potrebu da se utvrde standardi pedagoške upotrebe ICT u obrazovnoj praksi te neophodnost nametanja ove teme u socijalnom dijalogu između poslodavaca u obrazovanju i sindikata, kako bi se definisale profesionalne potrebe nastavnika.

Eduardo Nadal, koordinator projekta je iz perspektive sindikata promovisao važnost  ICT obrazovanja kroz upotrebu i obezbjeđivanje pristupa digitalnim tehnologijama, stručnog usavršavanja nastavnika i korišćenje pomenute tehnologije u istraživanju i razvoju.

Kroz rad u radnim grupama iznijeti su podaci o stanju upotrebe digitalnih tehnologija u različitim zemljama, te brojni problemi sa kojima su suočeni nastavnici. Generalno, u mnogim sredinama ne postoji odgovarajuća infrastruktura za ICT, mnogi nastavnici nemaju svoj kompjuter i pristup internetu, mnoga djeca žive u siromaštvu, dok se sa druge strane traži od nastavnika da primjenjuju ICT jer su potpisani ugovori sa privatnim kompanijama itd.

Potpredsjednik SPCG uspješno je predstavio je MEIS- Informacioni sistem crnogorskog obrazovanja kao primjer upotrebe digitalne tehnologije u radu nastavnika. Naročit osvrt je napravljen u vezi sa upotrebom ICT u sindikalnom radu i zaključeno je da je neophodno mnogo više raditi sa sindikalnim članstvom kroz promociju značaja digitalne tehnologije za rad sindikata.

Vaša IP: 54.36.148.104
Serversko vrijeme: 2018-11-14 19:39:01