In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Saopštenje za javnost 05.12.2018.

Povodom izjave premijera Crne Gore, Duška Marković, i ministra prosvjete Crne Gore, dr Damira Šehovića, da će se u 2019. godini odvojiti značajna sredstva za prosvjetu i zdravstvo, i imajući u vidu namjeru Vlade i Ministarstva prosvjete da Crna Gora, kada je riječ o obrazovnim institucijama, bude „veliko gradilište“, Sindikat prosvjete Crne Gore smatra da bez uvažavanja značaja i adekvatnog nagrađivanja zaposlenih u obrazovanju – naročito onih koji te namjere treba da  sprovedu, neće biti napretka u postavljenim ciljevima kao ni reforme obrazovanja, koje podržavamo.

Sindikat prosvjete Crne Gore želi da u fokus javnosti vrati pitanje materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika, što je preduslov za uspješno sprovođenje reformi i funkcionisanje cjelokupnog obrazovnog sistema.

Profesije prosvjetnih i zdravstvenih radnika su najpotcjenjenije u našem društvu. Porazna je činjenica da su zarade zaposlenima u obrazovanju i dalje ispod državnog prosjeka. Prosvjetni radnici se iz godine u godinu pozivaju na strpljenje, iako im već dugi niz godina zarade nisu uvećavane.

Sindikat prosvjete Crne Gore  konstantno preduzima čitav niz različitih aktivnosti kako bi, poboljšao status i uslove rada svih zaposlenih u prosvjeti, uzevši u obzir da im se posao višestruko povećao i postao složeniji i odgovorniji, a da je njihov socijalno ekonomski status višestruko pogoršan.

Sindikat prosvjete Crne Gore je u martu 2018. godine uputio Vladi i Ministarstvu prosvjete zahtjev za otpočinjanje pregovora o povećanju zarada u obrazovanju i inicijativu u vezi sa usklađivanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Jasno smo stavili do znanja da smo nezadovoljni materijalnim statusom prosvjetnih radnika, njihovim položajem u društvu, ponižavajućim zaradama, te posebno koeficijentima za najniži i najviši stepen stručne spreme, koji su u odnosu na koeficijente većine zaposlenih u javnom sektoru znatno niži.

Na zahtjev Sindikata prosvjete Crne Gore oformljena je radna grupa za usklađivanje Granskog  kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koju su činili predstavnici iz Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete. No  i nakon dogovora o usklađivanju Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za sredstva u iznosu od skoro 4 miliona eura koliko bi bilo potrebno predvidjeti budžetom za narednu godinu za korekciju pomenutih koeficijenata.

Zahtijevamo da se budžetom za 2019. godinu predvide sredstva za ono što je već dogovoreno na radnoj grupi u vezi sa povećanjem koeficijenata za najniži i najviši stepen, kao i sredstva za povećanje zarada svim zaposlenima u obrazovnom sistemu, i predlažemo da se od predviđenih 40 miliona za obrazovanje dio sredstava izdvoji za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Sindikat prosvjete ne pristaje na dalje urušavanje obrazovnog sistema kroz materijalno slabljenje zaposlenih u prosvjeti, i postavlja pitanje zbog čega se rast BDP i poreskih prihoda, čime se Vlada svakodnevno hvali, ne osjeti u životu prosvjetnih radnika, kao i zbog čega se ekonomske politike, predlozi stabilizacija i politička razračunavanja i podjele po raznim osnovama prelamaju preko leđa prosvjetnih radnika i građana Crne Gore?

Sve ove zahtjeve će Sindikat prosvjete Crne Gore ponoviti ministru prosvjete, koji će prisustvovati sjednici Glavnog odbora zakazanoj za petak 07.12.2018. godine.

 

                                                                                       Predsjednik Izvršnog odbora                                                  

                                                                                                     Zvonko Pavićević                

Galerija

Pravni savjeti

image

1457806
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
1
927
1533
1449492
15440
22367
1457806

Vaša IP: 35.173.35.159
Serversko vrijeme: 2021-10-19 00:00:10

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.