Na sjednici Glavnog odbora SPCG održanoj 23.10.2019. usaglašen predlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti

Predstavnici Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete usaglasili su na sjednici Glavnog odbora SPCG-a održanoj 23.10.2019. predlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ. Predloženo je povećanje 2020. godine 9%, a 2021. godine 3% na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13% kumulativno do početka 2021. To je zaključak razgovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete CG na čelu sa predsjednikom Zvonkom Pavićevićem i ministra prosvjete Damira Šehovića.

Na sjednici je ujedno dogovoreno da se razmotri mogućnost da se izađe u susret Sindikatu prosvjete, a u vezi sa pokrivanjem dijela troškova onih zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad i dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama. Dodatno, nastaviće se sa isplaćivanjem jubilarnih nagrada prosvjetnim radnicima, i to za 2018. i 2019. godinu. Takođe, predložiće se povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700 000 eura godišnje.

Predsjednik SPCG-a Zvonko Pavićević je naveo da je postignuti dogovor rezultat rada svih u Sindikatu i dodao: Nema sumnje da ćemo i dalje nastaviti da radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika. Osim plata, bilo je riječi i o jubilarnim nagradama, te troškovima prevoza za prosvjetne radnike kojima je neophodna ta vrsta podrške. Upravo tako, radom na više ključnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za standard prosvjetnog radnika, ćemo nastaviti da poboljšavamo njihov status u društvu i najavljujemo neke nove, dobre promjene.

Ministar prosvjete Damir Šehović je istakao da je ovo potvrda jasne politike Vlade da potrebe prosvjetnih radnika postavi kao prioritet, a da je konstruktivan odnos Sindikata prosvjete, sa predlaganjem rješenja koja jesu zahtjevna, ali istovremeno i argumentovana, omogućio da se zajednički napravi korak dalje. Dodao je da će se nesumnjivo i u daljem periodu  nastaviti zajednički rad na povećanju standarda prosvjetnih radnika.

19173

Vaša IP: 46.161.118.209