Saopštenje za javnost Sindikata prosvjete Crne Gore, 09.04.2020.

Podrška prosvjetnim radnicima Crne Gore

Evropa se danas suočava sa neviđenom zdravstvenom krizom. Pandemija koronavirusa nije poštedjela ni našu zemlju. U borbu sa COVID-19 uključene su skoro sve društvene strukture.
Kriza se neminovno odražava i na sektor obrazovanja i njegove radnike u Crnoj Gori. Napori da se uspori širenje COVID-19 rezultirali su zatvaranjem svih škola i drugih obrazovnih ustanova. Nastavnici i drugo nastavno osoblje nastoje sačuvati sebe, svoje učenike i svoju zajednicu, prilagođavajući se kontekstu koji se brzo mijenja.
Prosvjetni radnici su u novonastaloj situaciji u obrazovnom procesu pokazali odgovornost, potrebne kompetencije, visok nivo zalaganja i truda da se omogući obrazovanje kakvo njihovi učenici zaslužuju.
Sada je svima očita vitalna socijalna uloga obrazovnih institucija i prosvjetnih radnika. Skoro nevjerovatno brz prelazak na online nastavu i učenje na daljinu ukazuju na to koliko su kvalifikovani nastavnici značajni za jedno društvo. Prosvjetni radnici u Crnoj Gori se ni jednog trenutka nisu dvoumili da osiguraju kontinuitet učenja radeći od kuće kako bi predavali na daljinu. Televizijski kanali, you tube kanal i druge digitalne platforme koje je Ministarstvo prosvjete u rekordnom roku uspostavilo plasiraju obrazovne sadržaje koji podržavaju podučavanje i učenje na daljinu. U rekordno kratkom vremenskom roku napravljen je podvig, snimljeno je preko 800 časova koji se emituju na pomenutim kanalima i platformama. Niko od nastavnika za to nije tražio naknadu. Mnogi učitelji i nastavno osoblje eksperimentišu sa mrežnim i digitalnim alatima sa kojima se neki susreću po prvi put. Pokazan je visok stepen koordinacije između svih djelova obrazovnog sistema. Sindikat prosvjete Crne Gore je na samom početku dao podršku svim segmentima obrazovnog sistema kroz konkretnu podršku realizaciji nastave na daljinu i kroz značajnu materijalnu pomoć upućenu Nacionalnom kordinacionom tijelu za zarazne bolesti.
Sindikat prosvjete CG ima svoju važnu ulogu prvenstveno kroz praćenje situacije u školama, i kroz praktične savjete kolegama.

Sindikat prosvjete Crne Gore u ovoj krizi nudi pomoć u aktivnom osmišljavanju i predlaganju mjera učenja i učenja na daljinu na svim relevantnim nivoima: lokalnom, regionalnom i nacionalnom.
Sindikat prosvjete Crne Gore čvrsto stoji uz prosvjetne radnike i sve zaposlene u obrazovnom sistemu, i ovim putem upućuje javnu podršku svim kolegama i koleginicama koji učestvuju u realizaciji procesa učenja na daljinu kroz projekat „Uči doma" koji se emituje na tv kanalima. Prosvjetni radnici su reagovali profesionalno i brzo, ne ustručavajući se da bez ikakvog prethodnog iskustva hrabro stanu pred kamere. Veliku zahvalnost i podršku upućujemo kolegama koji organizuju nastavu od kuće, trudeći se da bez obzira na okolnosti pruže kvalitetan odgovor na sve izazove obrazovanja na daljinu, onima koji svakodnevno od ranih jutarnjih pa do kasnih večernjih časova svakodnevno komuniciraju i pružaju podršku roditeljima i učenicima uz poruku „Ostani doma- I zdravlje i znanje!"
Još jednom koristimo priliku da se zahvalimo i odamo priznanje zdravstvenim radnicima u direktnoj borbi sa koronavirusom, potom zaposlenima u trgovinama, Službi zaštite i spašavanja, policiji, vojsci, novinarima i i svima koji stoje na prvoj liniji odbrane od COVID-19.

Vaša IP: 18.206.187.81
Serversko vrijeme: 2020-05-25 16:47:35