In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dopis ministru prosvjete povodom početka školske 2020/2021. godine

POŠTOVANI MINISTRE,
Kao što smo Vam jednom prilikom napomenuli, obrazovni sistem spada u red konzervativnih javnih sistema svakog društva. Samo obrazovanje je inertan proces, i u njemu se promjene ne dešavaju preko noći nego znatno sporije i sa mnogo više otpora nego što to kreatori odluka misle.To je odlika konzervativnih sistema. Ključ kvalitenog obrazovanja naše djece i mladih je – nastavnik, čije su uobičajene i ljudske reakcije na novonastale okolnosti i nametnute obaveze, nesigurnost, uznemirenost, strepnja, suočavanje s neizvjesnošću, javni nastupi – i sve to bez ikakve olakšice, podrške, obuke, pripreme. Procjenjuje se da 75% ljudi osjeća strah od javnog nastupa. Nastavnici su javni govornici kad god govore u učionici, na roditeljskom sastanku, radionici, sjednicama itd. Iako je to jedna od najvažnijih vještina nastavnika, u toku akademskog obrazovanja vještine izražavanja su rijetko uvježbavane, u bilo kom formalnom obliku. To povećava anksioznost i nelagodnost nastavnika u ovim situacijama.


Najveći dio straha od javnog nastupa kod naših nastavnika potiče od toga što je javni nastup neprirodan za njih i za učenike. To zahtijeva ,,poseban način" obraćanja, za nastavnika pomalo stran, jer mu fale neposredne, žive reakcije učenika, neverbalne i verbalne, interakcija, pokazatelji da li ga razumiju, prate. Neshvatljivo je da je neko donio odluku da se snima u okolnostima gdje se nema pravo na grešku, bez montiranja, rezanja, samo s jednom kamerom, što je dovelo do reafirmacije najgoreg oblika predavačke nastave, a to je frontalni oblik nastave uz dominantnu monološku metodu. Sa naše strane smo ovo tada ocijenili kao nužno u datim okolnostima, ali nikako dobro i opredjeljujuće za naredni period. Takođe smo lako uočili i brojne slabosti udžbenika, jer se pokazalo da učenici ne mogu samostalno učiti iz njih. Previše su šturi, neinformativni, nejasni...
Učenje je složen proces aktivne izgradnje znanja od strane onog koji stiče novo znanje. Umjesto toga, nastavnik, putem medija, učeniku prenosi, predaje sadržaje učenja. Plašimo se da u ovakvim oblicima nastave ne učimo djecu temeljnim vrijednostima, koje su svojstvene vaspitanju i obrazovanju i da na osnovu prakse možemo zaključiti da su učenici iskoristili trenutak za umanjivanje tih vrijednosti.

 

Svjesni smo da veliki dio nastave nije realizovan adekvatno, ali se ,,pravimo mrtvi". Septembar je na pragu, a još ne znamo kad i kako ćemo početi! U korijenu riječi obrazovanje je riječ OBRAZ, a na svima nama je da to i dokažemo! Očekivali smo da će stručni timovi, sastavljeni od nastavnika, ljekara iz Instituta za javno zdravlje, predstavnika Sindikata prosvjetnih radnika, Ministarstva rada, raditi neprekidno u proteklih pola godine, odraditi analize, snimanje stanja u školama i ponuditi učenicima i roditeljima nekoliko rješenja. Umjesto toga, predstavnik Zavoda za školstvo izvavljuje na TV-u da se još ne zna kako će početi školska godina! Početak školske 2020/21. u novonastaloj situaciji je pitanje koje treba blagovremeno riješiti, kako u interesu učenika tako i nastavnika.
Kao i većina zemalja u regionu i šire ubijeđeni smo da ste u planu i pripremama za pošetak nove školske godine. Zbog mnogih mjera koje su na snazi, a mnoge od njih će, vjerovatno, ostati i za naredni duži period, mišljenja smo da treba pristupiti izmjeni zakona iz oblasti obrazovanja kako bi se rad u ovakvim uslovima i situacijama predvidio i kodifikovao. Iz ovih razloga, shodno vremenu koje nas čeka kao i iskustva rada u prethodnom periodu, smatramo da treba obratiti pažnju na sljedeće okolnosti:
1. U kojim slučajevima primijeniti onlajn nastavu – da li možda kombinovano sa redovnom nastavom, predavanja (prezentacije) da se obavljaju kao rad učenika kod kuće, a razrada nastavnih sadržaja i provjera znanja da se obavlja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, i u kojem procentualnom odnosu?
2. Razmotriti mogućnost zahtjeva roditelja za pohađanjem samo jednog vida nastave, ali imati u vidu u tom slučaju, nezavidan položaj nastavnika u toj situaciji.
3. Sa kojim brojem učenika se može održavati nastava u učionicama uzimajući u obzir kapacitet naših vaspitno-obrazovnih ustanova i uslova rada u njima, da li treba smanjiti broj učenika po odjeljenjima u vrijeme trajanja epidemije?
4. Kako zaštiti naše koleginice i kolege koji su slabijeg zdravstvenog stanja?
5. Po kojim pedagoškim principima vršiti eventuale podjele odjeljenja na grupe?
6. Da li treba razmisliti o skraćenom trajanju nastavnog časa, i koliko bi ova mjera dovela do povećanja obima rada nastavnika, ako bi se u jednom nastavnom danu vršila nastava u obje grupe jednog odjeljenja?

7. Da li treba primijeniti skraćenje nastavnog predmetnog programa (procjena nastavnika, u dogovoru sa nadležnim obrazovnim institucijama, koje teme treba odraditi u skraćenom obliku)
8. Da li treba uvesti uniformne planove za sve predmete u svim školama na teritoriji države?

- Isto tako, Sindikat prosvjete podržava Inicijativu Udruženja nastavnika srednjih škola da se sedmična norma časova u srednjem obrazovanju od školske 2020/21. izjednači sa normom u osnovnom obrazovanju.

 

Ubijeđeni smo da ćete ove, u ovom trenutku, neophodne preporuke razmotriti i blagovremeno nas obavijestiti. Sindikat prosvjete Crne Gore će u narednom periodu, sa srodnim udruženjima pokrenuti istraživanje o naznačenim temama, među prosvjetnim radnicima. To istraživanje bi bilo osnov za sveobuhvatnu analizu. Time želimo da kao odgovoran socijalni partner damo doprinos unapređenju kvaliteta vaspitno obrazovnog procesa.

SINDIKAT PROSVJETE CRNE GORE

Galerija

Pravni savjeti

image

1465672
Danas
Juče
Ove nedjelje
Prošle nedjelje
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno
475
947
3729
1456273
23306
22367
1465672

Vaša IP: 3.238.204.31
Serversko vrijeme: 2021-10-28 15:26:19

Gdje se nalazimo

Povežite se sa nama

Fond solidarnosti

Turistička agencija

agencija

Stambena zadruga

Scroll to Top

Kontakt

Adresa:

Vojvode Maša Đurovića 17, City kvart 2-8, 

81 000 Podgorica

  • Tel:  +382 20 511 020
  • Fax: +382 20 511 021
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.