Dopis članova Radne grupe ministru prosvjete, upućen 17.11.2020.

Poštovani ministre,

Nakon naših razgovara sa Vama, a potom u okviru Radne grupe u kojoj smo razmatrali izazove u ovoj školskoj godini, koja funkcioniše u potpuno izmijenjenim oklonostima zbog kompleksne i problematične epidemiološke situacije, dogovorili smo se da sa naše strane uputimo predlog modela valorizacije dodatnog rada zaposlenim u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama za vrijeme krize izazvane pandemijom virusa Covid 19. Pomenuti predlog modela smo Ministarstvu prosvjete uputili 30.10.2020. godine. Cijenimo Vaš lični stav i stav Ministarstva da dodatni rad treba adekvatno valorizovati, te da je takva incijativa SPCG prihvatljiva, te da ćete naše predloge modela razmotriti i sa njima upoznati Ministarstvo finansija i Vladu.
Sindikat prosvjete CG je prihvatio svaku inicijativu i predlog Ministarstva prosvjete u pogledu procedure za rješavanje pitanja obračuna dodatnog rada zaposlenih u prosvjeti. Formirana je Radna grupa za mogućnost iznalaženja modela za obračun dodatnog rada, razmotrene su sve mogućnosti i modeli. Dogovora nije bilo. Prihvatili smo i predlog članova Radne grupe ispred Ministarstva da se uputi dopis Ministarstvu finansija u cilju konačnog rješenja. Nažalost, do danas nemamo zvaničan stav.
Sindikat prosvjete CG zahtijeva da se u najkraćem roku uputi dopis vapitno-obrazovnim ustanovama i omogući nadležnim službama (pravnoj i računovodstvenoj), da za sve zaposlene koji su bili u dodatnom poslu, izvrše obračun za proteklo vrijeme. Zaposleni su strpljivo i izuzetno korektno čekali Vaš odogvor. Smatraju da više nema osnova za čekanje.

S poštovanjem,

Članovi radne grupe ispred Sindikata prosvjete Crne Gore:
Slavka BOŠKOVIĆ
Stanka VUKČEVIĆ