Održana konferencija za štampu SPCG-a ispred zgrade Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, 08.06.2021.

PROGLAS SINDIKATA PROSVJETE CRNE GORE
Za dostojanstvo prosvjetnog poziva

Sindikat prosvjete Crne Gore je dobrovoljna interesna organizacija, koja zastupa radno-pravne i socijalne interese preko deset hiljada svojih članova, zaposlenih u crnogorskoj prosvjeti. Zastupamo interese prosvjetnih radnika sa jednim ciljem - za dostojanstvo prosvjetnog poziva. U tom djelovanju uvijek smo se rukovodili isključivo jednim pravilom, a to pravilo glasi: Štitimo i tražimo zakonom zagarantovana prava, na zakonit način. Stoga, ocjenjujemo običnim podmetanjem svaku priču da smo bili politička ili bilo kakva druga opozicija prošloj ili sadašnjoj vlasti. Sindikat prosvjete Crne Gore je bio i ostao borac za zakon i na zakonit način se bori za društveno dostojanstvo našeg poziva. Zato još jednom šaljemo poruku: Sindikat prosvjete Crne Gore je klasna organizacija koja je jedino opozicija mešetarima svih boja i ideologija, koji unižavaju društvo zasnovano na vrijednostima znanja i koji pritom promovišu klijentelizam, nepotizam i instant materijalno bogatstvo. Brana tom sitno sopstveničkom unižavanju društva na znanju zasnovanih vrijednosti je jedino dostojanstveno vaspitanje i obrazovanje!
U ime toga, po ko zna koji put ove školske godine, pozivamo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da poštuje zakon. Jer zakon poznaje jedino socijalni dijalog. Ukoliko ne budemo imali socijalni dijalog između Ministarstva i Sindikata i na taj način poštovali zakon, onda ćemo morati poštovati sudske presude i proteste ispred ove zgrade. Tražimo socijalni dijalog na ove teme:
1. Na zakonit način obračun zarada časova preko norme kolegama koji su držali u školskoj 2020/2021. godini;
2. Pravedno korišćenje prava na godišnji odmor kolegama koji rade na određeno vrijeme do 30.06; ovaj zahtjev se odnosi i na kolege asistente u nastavi; takođe, tražimo poštovanje zakona prilikom transformacije ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme;
3. Poštovanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete u svim tačkama – da se ispoštuje član 5 GKU-a da se, najkasnije do 15. juna, održi sastanak Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Sindikata prosvjete i direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, na kojem će se izvršiti raspodjela časova i radnih mjesta sa liste zaposlenih za čijim je radom prestala potreba;
4. Kvalitetna priprema nove nastavne godine. Stavljanje u zakonsku normu onlajn nastave i prilagođavanje organizacije i izvođenja vaspitno-obrazovnog procesa.

OVIM PROGLASOM POZIVAMO MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE, KULTURE I SPORTA NA SOCIJALNI DIJALOG U NAJHITNIJEM ROKU, JER ĆEMO U PROTIVNOM ZAKONSKA PRAVA PROSVJETNIH RADNIKA BRANITI NA ZAKONIT NAČIN I SVIM SINDIKALNIM SREDSTVIMA I METODAMA

SINDIKAT PROSVJETE CRNE GORE

20005