Održan sastanak predstavnika SPCG-a i predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, 09.07.2021.

Članovi rukovodstva Sindikata prosvjete CG, v.d. predsjednika Slavka Bošković i potpredsjednik Nikolaj Knežević, sastali su se sa predsjednikom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport dr Damirom Šehovićem. Na sastanku, koji je održan na zahtjev Sindikata prosvjete Crne Gore, razgovaralo se o određenim zakonskim rješenjima iz oblasti prosvjete i postojanju potrebe za predlaganjem izmjena zakona iz ove oblasti, konkretno, o izmjeni člana 107 Zakona o stručnom obrazovanju, nemogućnosti primjene najnovijih izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje se odnose na izbor direktora i školskih/upravnih odbora, kao i na neophodnost stvaranja zakonskih uslova za izvođenje vaspitno-obrazovnog procesa u posebnim uslovima pandemije.

Kada je u pitanju srednje stručno obrazovanje, predstavnici SPCG-a su upoznali predsjednika Odbora sa namjerom da predlože izmjene Zakona o stručnom obrazovanju sa ciljem usklađivanja sedmične norme časova u ustanovama srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja sa normom časova u osnovnim školama, kako bi se doveli u jednak položaj svi nastavnici u Crnoj Gori.

Kada je riječ o nedavno usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, predstavnici SPCG-a su izrazili bojazan da će rok od 30 dana koji je predviđen za izbor direktora u svim javnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, izazvati konfuziju, u smislu već prisutne dileme oko potrebe donošenja novih akata o sistematizaciji u ustanovama, imajući u vidu da se Zakonom propisuju drugačiji uslovi za izbor direktora, zbog čega su mišljenja da je bilo potrebno odložiti primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju do 1. septembra tekuće godine. Tom prilikom su iznijeli svoj jasan stav da je optimalno rješenje vraćanje na stari sistem, po kojem nastavničko vijeće predlaže, a školski odbor bira direktore, uz saglasnost ministra prosvjete. Takođe je ukazano na problem nepostojanja zakonske norme koja se bavi izvođenjem onlajn nastave i ocjenjivanja, ali i drugih podzakonskih akata koji bi detaljnije razradili pomenutu problematiku.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport dr Damir Šehović je uz podsjećanje na važnost saradnje Sindikata prosvjete Crne Gore i Skupštine Crne Gore, predložio da Sindikat Skupštini, odnosno nadležnom Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, uputi konkretne inicijative u formi predloga izmjena odgovarajućih zakona, u odnosu na svaku temu koja je bila predmet razgovora na sastanku, nakon čega bi članovi Odbora imali priliku da se sa istima upoznaju i razmotre ih na nekoj od narednih sjednica Odbora.

20074

Vaša IP: 54.234.191.202